A héten találtam egy igazán pártfüggetlen témát: a helyi ebrendelet novemberi módosítását. A www.ezisbarcika.extra.hu weblap fórumán és a Rádió Topban olvastam/hallottam a témáról és ez tett kíváncsivá. (A pontosság kedvéért az állattartás általános szabályairól szóló rendeletről van szó, amelynek csak egy része foglalkozik a kutyatartással, de szerintem ez a helyi állattartás egyik legsarkalatosabb pontja...)

A rendelet alaposabb átolvasása után megerősödött bennem a sejtés: aranybányára leltem. A pártfüggetlenség biztos, hiszen a képviselő testület állatokhoz értő szakértő tagja nem szocialista. Ennek okán most inkább a jelenségre szertenék koncentrálni: kis hazánkban a jogszabály alkotás folyamata eléggé esetleges és rendszerint sem a kiinduló tények sem a várható hatások tekintetében sem szokott túl alapos lenni. Pedig a hozzáértők szerint ez is egy szakmai (lenne)...

Kedves Olvasó! Mielőtt tovább olvas, kérem fogadja el, hogy ez az írás nem kíván állást foglalni sem a kutyások ellen, sem mellettük. Ha valamelyik oldal irányában annyira elfogult, hogy ez lehetetlenné teszi a tényszerű vitát, kérem, inkább ne olvasson tovább...

A kiinduló helyzet az, hogy egy jól megalkotott állattartási rendelet célja (és eredménye) az állatot nem tartók és állatot tartók békés, egymás életét nem zavaró egymás mellett élése. Sajnos ez a rendelet valószínűleg nem fogja tudni — módosított formájában sem — betölteni ezt a funkciót.

Nézzük először a többek által kifogásolt passzusokat:

- A kutyafuttatók számának csökkentése és áthelyezése: szerintem eddig sem volt valami szerencsés a kutyafuttatók kijelölése és a színvonláról már ne is beszéljünk. Valljuk be, a kutyatartó ugyanolyan gyarló, mint bármelyikünk. Lusta lesz elvinni a lakhelyétől 2 kilométerre lévő futtatóra reggel-este a jószágot, inkább illegálisan a sötétség leple alatt elintézteti vele valahol másütt a dolgát. Szerintem a rendelet célja nem ez... Úgy lehetne a kutyatartókat rávenni a futtatók használatára (mert a lakásban tartott kutya esetében az, ha nincs rendszeresen mozgatva, állatkínzás...), ha kisebb, de elérhető közelségben lévő futatókat létesítenének (gyűjtő edény, miegymás). Ezután már okkal és joggal lehetne a legkeményebb eszközökkel számonkérni és büntetni, ha valaki nem a kijelölt helyen futtatja kutyáját.

- A nem tartható kutyafajták: ez egyenesen röhej. Ha valaki legalább egyszer a kezébe vett egy kutyafajtákkal foglalkozó képeskönyvet, bizonyosan tágra meredt szemmel fogja olvasni a listán szereplő fajtákat...

Csak kiragadva néhányat:

Abruzzói juhászkutya (Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremann)

Egyes források szerint ősi olasz, ill. római fajta. Mások szerint Közép-Ázsiából származik. Eredeti neve: Cane de Pastore Maremanno-Abruzzese, Maremann. Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott természetű, tartózkodó, méltóságteljes, nem csahol, ok nélkül nem támad. Játékos, barátságos, ugyanakkor félelmet nem ismerő, bátor, harcias eb. Önálló, értelmes, könnyen kezelhető. Alkalmazása: Az olaszok egyik leghíresebb nyájőrző kutyája. Ideális munkakutya, kísérő és társ.
Profil: nyájőrző. Marmagasság: kan 65-73 cm, szuka 60-68 cm. Testtömeg: 30-45 kg. Táplálékigény: 2000-2200 g/nap. Alomszám: 6-8 kiskutya. Várható élettartam: 12-14 év. (forrás: www.mimi.hu)

Beauceai juhászeb

Bár csak indokolt esetben ugat, figyelmét semmi sem kerüli el, nagyon jó őrkutya. Idegenekkel szemben visszafogottan viselkedik, nem kifejezetten barátságtalan, de szereti ő megtenni az első lépést az ismerkedés útján. Szellemileg kb. 2 éves korára válik igazán felnőtté, ezért különösen fontos, hogy fiatal korában ne terheljük túl. Amit egyszer megtanult, legyen az negatív vagy pozitív tapasztalat, sohasem felejti. (forrás: www.kutya.hu)

Na akkor most mi a fene baj van ezekkel a fajtákkal? Vagy a döntés előkészítői csak a hasukra ütöttek?

De térjünk vissza a kiinduló tételhez, azaz a rendelet alkotás színvonalához. Nem foglamaznék meg konkrét állításokat, csak néhány kérdés:

- Tudja-e valaki a városban, hogy hány kutyát tartanak, ebből mennyit a tömbházas körzetben?
- Tudja-e valaki, hogy milyen a tömbházas környezetben tartott kutyák területi megoszlása?
- Tudja-e valaki, hogy a jelenleg kijelölt kutyafuttatók mennyire illeszkednek az ebtartás helyéhez?
- Tudja-e valaki, hogy miért kellett a városháza mögötti parkból egy sokkal forgalmasabb parkba áthelyezni a kutyafuttatót?
- A fenti kérdések fényében érdekes szempont: a rendeletet elfogadó képviselők milyen tények, információk alapján döntöttek?
- Ki készítette elő a döntést, ki adott ilyen alacsony színvonalú nyersanyagot a képviselők kezébe?

Még lehetne folytatni, de felesleges. A baj csak az, hogy ezt a hozzáállást, nemtörődömséget lehet tetten érni számos más önkormányzati döntésben. Az előzetes hatásvizsgálatról meg már ne is beszéljünk... Ahogy esik, úgy puffan.

Mielőtt valaki megint pártoskodással vádolna, üzenem: a hülyeség pártfüggetlen!
Szerző: Dumabomber  2008.02.09. 08:58 14 komment

Címkék: önkormányzat kazincbarcika kutyatartás ebrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr94332104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ormos László · http://www.orcikutya.barcika.hu 2008.02.12. 00:17:43

Kedves cikkezö társunk, a nagyvilágban.Örömmel olvastam , és bátran mondom a kutyás társaim is örömmel fogják olvasni ,mert innentől kezdve,minden kutyás fogja tudni, hova kattincson.Én már akkor kutyáztam ,amikor még nagyon sok kutyás csak tervbe volt véve.Nagyon sok harcot, megvívtam a régi renszer vezetöivel a kutyás témákban.Nos én sohasem tartottam magam tökéletesnek. Sem a kutyázás területén sem az élet oldalán. DE mivel 30 éves tapasztalatom, és a kutyáimmal elért eredmények bizonyíthatják bárki előtt ,hogy a véleményem, és meglátásom kutyás témákban ,AMIT SENKI ILLETÉKES pedig sokan ismernek,lehet ,hogy segítségére lehetne a városunkban, ki tudja, hány kutyás társunk nyugodtabb kutya tartásában.Az is érdekes , hogy megszüntették , a bejelentési kötelezettséget, amit az önkormányzatba kellett bejelenteni a kutya 3 hónapos korában.Az ebrendelet módosítási kérelem amit beadtunk , már 3 hete kering valahól,válasz nélkül. De jobb ha tudtok rólla ha nem jelölnek ki máshól futtatókat egy nagy CUMI lessz. Menjencsak el kíváncsiságból bárki a TV átjátszó alatti ami a SHEL benzinkút mögötti FÖLD úton van kijelölve . Embert és állatot akarnak oda kényszeríteni. Még a RABOKNAK is sobb a körülményük, pedig azt a mi pénzünkböl fizetik. Kutyások ,harcoljatok,az igazunkért, mert ez a nyugalmunk ellen és a pénztárcánkra megy.

Makádi Beáta 2008.02.13. 11:15:01

Az én(és más kutyások) véleményét,nem sokára olvashatjátok a Tipp újságban,ha minden jól megy!

Juhász Katalin 2008.02.14. 17:52:11

Olyan rossz ez az egész dolog.Mért nem lehet a kutyásoknak is jó meg az önkormányzatnak is jó. Hát meg mért nem az átett futattót sinálják meg pihenőparknak??

Dumabomber 2008.02.15. 10:19:52

Katalinnak igaza van, bár én igazán akkor örülnék ha a nem kutyások és a kutyások számára is megfelelő helyzet lenne (az, hogy az "önkormányzat" örül vagy nem, szerintem az érintetteket hidegen hagyja...).

Juhász Katalin 2008.02.15. 17:23:20

Köszönöm szépen!

J.Katalin 2008.02.16. 18:49:14

Hát ez nem igaz nem kapjuk vissza a futattót!

makadib 2008.02.17. 11:24:41

Megkaptuk a válasz levelet a jegyzőtől az ebrendelettel kapcsolatos módosítási kérelmünkre.A kutyafuttatók számának csökkentésének több oka van,írják.A régi hatályon kívül helyezett rendeletben kijelölt kutyafuttató területek nagy része magántulajdonba került.A völgy park,és csónakázó tó környékére elkészült egy környezet rendezési terv.Az említett területeket pihenőparkká kívánják átalakítani.E rendezési tervben pl. a völgy park középső részén körbe kerített területet kívánnak létre hozni,amely a kutyák futtatására szolgálna.

makadib 2008.02.17. 11:25:52

A kutyatulajdonosok állattartási rendelethez fűzött észrevételeiről a közeljövőben érdemi egyeztetéseket kívánunk folytatni ebtartásban járatos szakemberekkel.állatorvosokkal és az egyeztetések lefolytatása után az ebtartási szabályok módosításának előterjesztésére is sor kerülhet,melynek elfogadásáról a képviselő testületnek kell dönteni. Ezzel a pár sorral fejeződött be a levél....

makadib 2008.02.17. 11:26:44

Tehát új pihenőparkokat szeretnének,bár nem értem miért nem a meglévőket(csónakázó tó,jubileumi park,építők úti park)teszik inkább rendbe.Ilyen formában gondolom anyagilag jóval többe fog kerülni.Vagy nem??És oké,hogy lesz egy elkerített kutyafuttató,de az csak egy....és hány kutyás él barcikán??És az az egy mikorra fog elkészülni,és mekkora lesz?És addig??Nos van még néhány felvetődött kérdés....

J.Katalin 2008.02.17. 18:05:39

Igen de azt nem írták a levélben hogy most visszakapjuk a futtatót vagy nem!!

makadib 2008.05.16. 15:57:44

Sajnos ismételten el kell kezdenünk zúgolódni,hiszen a sok beígért módosítás elmaradt,mint pl.:
-már megint a kutya futtató..1-et vissza kaptak a kutyások,jajj,de jóóó:)
Ez eddig nagyon jó is míg, át nem gondoljuk,milyen ígéretekkel kecsegtettek a Tisztelt Képviselő Urak!
Mi az ami elmaradt??Íme:
-Az csónakázó tavi,és a 26-os főút melletti futtatók,ide ugyanis még mindig csak saját felelősséggel léphetünk,ha jönnek büntetni..hmm..
-A kutyafuttatót jelző táblák kihelyezése(ami elvileg nem nagy beruházás a városnak,mondták..)
-A kutya ürülék tárolására szolgáló szemetesek kihelyezése...(ami szintén nem nagy beruházás,hangzott el..)Legalább a kutyafuttatókra raktak volna párat,jelenleg fára szögelt szemeteszsákokat kreáltunk,hogy majd hátha meg törik a jég..de úgy néz ki,tesznek ránk,muszáj kicsit kavarni,ahhoz hogy észre vegyenek dolgokat!?
-És akkor ne is beszéljünk a szóba jött kerítésről,a futtató körül...
Ezek az újabb sérelmeink,melyekkel ismét egyedül maradtunk!
Csak azokat a kutya tulajdonosokat nem értem akik mai napig a nem kijelölt,még is e célra használt területeket veszik igénybe..inkább vállalva,nap,mint nap,hogy lehet egyszer tényleg meg büntetnek?Ahelyett,hogy tennének a saját környezetükért,és kutyájukért!!
Igaz,sajnos az emberek többségére ez jellemző,könnyebb várni a sült galambot!

makadib 2008.09.22. 14:19:00

Tavaly ilyenkor,egészen ez év elejével bezárólag,kissebb nagyobb harcok árán sikerült helyre tenni a kóbor kutyákról szóló témát.Lassan,de biztosan befogták a nagy részüket.Bár mai napig van egy "kedves barátunk",akit azóta is itt látok flangálni a Radnóti tér környékén,és pont ő volt aki tavaly is többször nekünk akart támadni,ha a kutyámmal sétáltam.Nos neki biztosan van gazdája,főleg mert mindig egy bizonyos közből látom ki be sétálgatni.
Ha vki kutyát tart felelősséggel kéne,hogy tartozzon iránta..de ott az a kéne...
Ma délelőtt egyik kutyás ismerősöm lélekjelenléte mentette meg az én kutyámat nagyobb sérülésektől,esetleg komolyabbtól...Kis termetű kutyám van(westi).Éppen hazafelé indultunk a városháza mögötti kutyafuttatóról de. 11.00 körül.Szembe velünk a kórház sarka felől baktat egy közepes termetű némethjuhász keverék,barna bőr nyakörvet viselő gazdátlan kutya...Már nem sok kellett,hogy elérjük a az utat,ahol ilyenkor szoktunk közlekedni...de ő ott termett,csak sétált felénk,és bámult kíváncsian,majd hirtelen nekivicsorodott az ismerősőm kutyájának,az meg vissza...a két kutya majd egy súlycsoport...meghőkölt...és biztosabbnak tűnt számára az én kutyám,aki fele akkora sincs mint ő...elkapta,és neki állt tépni,a kutyám kiszabadult a nyakörvből,így még el sem tudtam húzni.De szerencsére erre nem sok ideje volt ,mert az ismerősőm rávetette magát a kutyára(szó szerint),és elkapta a grabancát...Pórázra tette az elkapott kutyát,és az Arborétum értesítése után vártunk amíg kiérkeztek,és elszállították.
Okulásul írtam le ezt a történetet,mert sajnos olyan emberekkel élünk együtt a városban,akik tartanak állatot,de sajnos nem gondoskodnak megfelelően róluk,sem a tartásukról,sem az etetésükről.Sajnálom,hogy itt még most sem ért meg az állatrendőrség,pedig jócskán rá férne Magyarországra!Soha nem az állat tehet arról,hogy mit tesz,és hova kerül,hanem mi emberek!!A lényege a történetemnek:
-Ha vki ilyen helyzetben találja magát(tudom félelmetes,maga a helyzet)de próbálni kell nem bepánikolni,mert rá mehet a szeretett kedvenc
-MINDIG a MÁSIK kutyát kell próbálni leszedni a sajátunkról,mégpedig a nyakánál felül megfogva,ahol nem tud belénk harapni,ha visszafordítja a fejét...és persze ügyelni arra,hogy bennünk se tudjon kárt tenni közben.Ezt ma tanultam,bár már tudtam,mégis az én kutyámat akartam reflexből menteni,húzni!Igyekszem megjegyezni!!
-Ajánlatos gáz sprayt tartani magunknál,hátha azzal el tudjuk mielőbb ijeszteni,és nem kerül összetűzésre sor
-Az Arborétum száma:06 48/510-030,ajánlatos a telefonkönyvbe elmenteni...
-És ha ügyesek vagyunk még időben ki tudjuk kerülni a kóbor kutyákat sétáltatás közben,de mint a pl. mutatja ez nem mindig sikerül!
Ennyit szerettem volna,és kérek mindenkit,ha ilyen kutyát lát hívja a fenti számot,ne engedjük elszaporodni megint őket!!
És főleg kedves "állatszeretők" NE etessék az ablakon kidobált finomságokkal ezeket az állatokat,mert így biztosan szoktatják a lakótelepekhez,és játszóterek mellé őket.Ezzel elérve azt hogy később csapatostól fognak ezeken a helyeken kóborolni!BE lehet FOGADNI őket,biztosan hálásak lennének!!!!És ezzel a problémával is kevesebb lenne....

Dumabomber 2008.09.23. 15:10:29

Kedves makadib!

Sajnos nagyon igazad van. Attól, hogy valaki kutyát tart, még ugyanolyan ember marad, mint előtte. Ha lelkiismeretes volt, akkor az marad, ha tróger, senkiházi, akkor pedig az.

Tehát a kutyás, mint emberfaj önmagában ugyanolyan gyarló, mint bárki más.

Viszont átgondolt szabályokkal és megfelelő sétáltatási és egyéb lehetőségek biztosításával a jóérzésű többség rászorítható a kulturált kutyatartásra, a kevésbé kulturáltak pedig ekkor joggal szankcionálhatók...

Meg sokat lendítene a dolgon, ha azonosíthatók lennének a kutyák (nem csak a törzskönyvezettek).

Erre vannak már néhány városban kísérletek. Hallottam olyanról, hogy előírták kötelező jelleggel a chip behelyezést, viszont a jelenleg már meglévő állatoknak egyszeri alkalommal az önkormányzat állja a költségét. Aki pedig majd ezután akar kutyát tartani, az ennek a pár ezer forintos költségnek a tudatában el tudja dönteni, akar-e kutyát. (Megjegyzem, a lelkiismeretes kutyatartás költségei mellett eltörpül a chipköltsége.)Ha ez megvalósulna, akkor bármelyik kutya egy egyszerű leolvasó készülékkel - akár a közterület felügyelők által is - azonosítható lenne. Amelyikben meg nincs chip, annak irány a gyepmesteri telep vagy a kutyamenhely...

azt a kutya mindenit 2015.01.29. 19:44:36

Ez a téma ma pont aktuális...
süti beállítások módosítása