A szeptember 5-i képviselő testületi ülésen terítékre került - megint, sokadszor - a város balatonszepezdi üdülője. (Ha azok a jó kis táborozások még visszajöhetnének... Biztosan sokan emlékeznek a jó kis tábortüzekre, az ott alakuló első szerelmekre és még sok másra).

A tábor közelmúltbéli sorsáról Rizner József az alábbiakat írja:

"TALÁN VÉGET ÉRT A BALATONSZEPEZDI  ÜDÜLŐ KÁLVÁRIÁJA

A többségi frakció jóvoltából kacskaringós utat járt be az elmúlt évek során a balatonszepezdi üdülő.

Néhány éve még bővíteni szándékoztak, az üdülővel szomszédos ajkai tábort akarták megvenni – hitelből. Ismerve a város akkori pénzügyi lehetőségeit, az ajkai tábor megvásárlását nem  támogattunk.

Aztán az elmúlt évben  javaslataink ellenére bezárták, versenytárgyaláson kívánták értékesíteni.

Pótolandó a tábor hiányát, 5 millió Ft-os üdülési alapot hoztak létre, segítve a táborozni vágyó gyerekeket, hiszen Balatonszepezdre már nem tudnak menni…. Majd a sikertelen eladási kísérletek után, s akkor, amikor már döntés született az 5 milliós keret első pályázatairól, a nyár kezdetén hirtelen kinyitották a tábort egy szezonra….

Most talán nyugvó pontra kerül a tábor sorsa azzal, hogy az marad a városnál, a  régi konstrukció alapján tovább működik. Bölcs előterjesztés, támogattuk, de hogy ez a vargabetű miért kellett?" (www.riznerjozsef.eoldal.hu)

Nekem azért eszembe jutott egy, s más.

Például az, hogy a turizmus, szálláshely üzemeltetés is egy szakma. Nem biztos, hogy szerencsés volt az Egressy Művelődési Központtal működtetni hosszú éveken keresztül a tábort. Miért? Mert csak egy kolonc volt a nyakukban, amihez nem rendelkeztek megfelelő szakemberrel. Pedig a Balaton - főleg az átlagemberek által is elérhető - szálláshelyei jelenleg is jól eladhatók.

Aztán az se biztos, hogy fűnek-fának kedvezményt kell adni az ottani nyaralásra. A gyerekek táboroztatására persze lehet, de egy felnőttnek 1 hét szállással és napi háromszori étkezéssel néhány évvel ezelőtt alig több, mint 20 EFt-ba került. Tessék széjjelnézni az interneten a balatoni szállás árak tekintetében! Persze a magasabb árakért cserébe valamit nyújtani is kell. Ehhez szükségeltetik a szakember...

Szerintem nem eladni kell, hanem megfelelően működtetni - akár nagyobb részt üzleti alapon is. Szakemberrel, nem haverral...

Szerző: Dumabomber  2008.09.23. 15:32 5 komment

Címkék: önkormányzat nyaralás balatonszepezd üdülő kazincbarcika helyi politika szabaidő

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr73677697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajnos 2008.09.25. 08:15:11

Nem az Egressy üzemeltette éveken keresztül Balatonszepezdet, henem a Sport Központ. Az Egressyé Billa volt.

Rizner 2008.09.25. 16:39:39

Az okfejtés igaz, csak ehhez is az kell, hogy tulajdonunkban maradjon az üdülő. A divat most sajnos egyébként is az, hogy mindent eladni, mindentől megszabadulni.Pedig lehet és kell felelősen és jó gazda módjára a vagyonnal sáfárkodni, működtetni.

Dumabomber 2008.09.26. 08:54:06

Bocsi a tévedésért (az üzemeltetőt illetően), de a lényegen nem változtat. Rizner úrnak pedig igaza van...

Az egész bejegyzés amiatt született, mert most, mintha ebbe az irányba mozdulnának a dolgok (mármint a tulajdonban maradás irányába). Egyébként szerintem egy hozzáértő szakember 1-2 év alatt "gatyába tudná rázni" a balatonszepezdi üdülő dolgát.

sajnos 2008.09.26. 13:05:22

Az igaz, hogy a lényegen nem változtat, de egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy az Egressyben így, meg úgy nem megfelelő a szakembergárda (lásd kasza napok). És már ez is egy támadási felületként jelenhet meg. Legalább azért ne kapjanak ami nem az ő saruk.

Dumabomber 2008.09.26. 20:12:12

Pontosítok: bejegyzésemben nem az Egressy szakembereit akartam szapulni, ugyanis ők a saját szakmájukat - szerintem - jól művelik, hanem azt a tényt, hogy egy "profil idegen" tevékenységet akartak (most már helyesen) a KSK nyakába akasztani. Más szakma a sportszervezés és más az idegenforgalom (az ugyanis nem csak tábor üzemeltetésből áll).
süti beállítások módosítása