Jártamban-keltemben azt tapasztalom a városban, hogy egyre többen elégedetlenek és dühösek ifjú városvezetőinkre. Sokaknak nem tetszenek azok a folyamatok, amelyekről ebben a blogban is olvashatnak. Egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamit tenni kellene, mert még ezt a ciklust is nehéz lesz kibírni, az pedig teljességgel megengedhetetlen, hogy ez az ámokfutás 2010. után is folytatódjon.

Mint korábban írtam, az elmúlt ciklusok MSZP hegemóniáját többek között azért sem tudták megtörni, mert az ellenzék nem tudott ütőképes jelöltek állítani. Úgy gondolom: itt a hely és az alkalom, hogy vitát nyissunk róla: kinek a vezérletével lehetne leváltani a következő választásokon polgármesterünket és köreit?

Mivel ez a blog eddig is igyekezett pártfüggetlen maradni, most sem szeretném meghazudtolni magam: szerintem a helyi politikában nem pártok szerint kellene gondolkodni, hanem elsősorban a város ügyeit előrevinni képes és akaró embert kellene keresni.

Magánvéleményem szerint a jövendő polgármester legyen
- pártfüggetlen
- elég fiatal ahhoz, hogy ne fásuljon el és elég idős ahhoz, hogy a feladathoz szükséges tapasztalatai legyenek (szerintem a helyi közéletből most nagyon hiányzó 40-45 éves korosztály lenne az ideális)
- legyen biztos egzisztenciája (ne a városból, hanem a városért akarjon élni...)
- kommunikáljon jól, egyszerűen és hitelesen
- legyen vezetői és gazdasági tapasztalata is
- legyen teljes mértékben feddhetetlen;

Ha valami még kimaradt, egészítsük ki közösen!

Szóval: várom a tippeket, hátha az ötletelésünk termékeny talajra hull...
Szerző: Dumabomber  2008.04.21. 11:00 10 komment

Címkék: önkormányzat polgármester kazincbarcika helyi politika önkormányzati választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr60435095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajnos 2008.04.22. 08:07:42

Kovács F.? Bár Ő nem pártfüggetlen, talán?

Dumabomber 2008.04.22. 16:05:27

Nem rossz, nem rossz, de nem az igazi (szerintem)... A pártfüggőség például (bármilyen irányú)soha nem előny, mivel ennek a városnak az elvek helyett gyakorlatiasságra, tettekre volna égető szüksége.
A másik gond szerintem: a BC Rt-nél vezérként eltöltött idő alatt nem volt túl népszerű (ez indulásként jelenthet -1000-2000 szavazatot), másrészt azért a cég és a város közötti elhidegülésben is van vagy 50 % szerepe - így a hitelessége és a városért tenni akarása nem teljesen hiteles... és nem is igazán érzem karizmatikus személyiségnek.

Úgy gondolom, nem lenne hátrány, ha "politikai múlttal" nem rendelkező, komoly formátumú ember lenne a következő polgármester.

Várom a további tippeket és rövid indoklást is!!!

hm 2008.04.24. 17:53:15

esetleg Jakab I. úr? őt is sokan ismerik, sokáig tevékenykedett a Bc.nél, ha jól emlékszem mint műszaki igazgató, bár most nem tudom hol dolgozik.

azt a kutya mindenit 2008.04.24. 23:53:13

Én elvállalnám, igaz kevés szakértelemmel. Az is igaz,hogy ez idáig, ez nem volt probléma. Viszont rendet csinálnék a városban a bünözés terén , a rongálás terén , ne fizesse ki a büntetést dolgozza le . aki szemetel az utcán 5000 ft, aki az erdöben lerakja 500.000 ft vagy ledolgozza. Ezek csak kiemelt dolgok......

Swordfish 2008.04.25. 18:09:08

Ez mind szép és jó, sok dolgot tudnánk, mi átlag kazincbarcikai polgárok, ez így lenne jó, ez úgy lenne jó. Nyilván ezek többsége nem is hülyeség, csakhogy egy 30 ezres város vezetése azért nem ennyire egyszerű, nehéz átlátni, és éppen, maiért nehéz átlátni, ezt szeretik is egyesek kihasználni és eltűntetni ezt-azt. Persze ne mondja senki, hogy nem ez megy kicsiben is. Ez ilyen kelet-európai szokás, hogy szeretünk okoskodni a dolgokon, mit lehetne ingyen szermányolni, megy a seftelés, a bérkiegészítés, a kommunizálás, a leeseő de nem koppanó tárgyak misztikus esete és még sorolhatnám, hát ez megy nagyban is, csakhogy ez b@ssza az átlagember csőrét, részben azért, mert az az ő pénze is. Másik ilyen dolog, h sajnos emberi természetünknél fogva, amint megérezzük a kezünkben a hatalmat, elfelejtünk minden ígéretet, mindent, amit a józan ész diktál, ez az emberek 99%-nál így van és kész. Ha esetleg mégis becsületes próbálna maradni az ember, akkor nem részletezem, el lehet olvasni Móricz, rokonok című művét vagy megnézni a filmet. Nem mond túl sok újat, de azért rávilágít a dolgokra, amik még sajna ma is aktuálisak.

Dumabomber 2008.04.26. 07:32:07

Swordfishnek lényegében igaza van, de én hadd legyek egy kicsit naív: azért Magyarországon is vannak jól működő városok, racionális döntéseket hozó vezetőkkel. És persze igaz az is (nem csak hazai, de világviszonylatban is), hogy a politikus kezéhez mindig ragad ez-az (tisztelet a kivételnek...). De itt alapvetően az arányokról van szó: nem mindegy, hogy a vezetőink a városért vagy a városból akarnak élni!
A másik fontos dolog: a "Rokonok effektus" veszélye akkor nagy, ha a polgármester mellett a képviselő testület nem megfelelő, illetve ha a polgármester a választás során túl sok "támogatót" szerez, akik aztán megválasztása esetén tartják a markukat...
És végül: szerintem épp itt lenne az ideje, hogy válasszunk egy olyan polgármestert 2010-ben és mellé egy képviselő testületet, akik szakértő módon, a város érdekeit figyelembe véve, racionális döntéseket hoznak...
Nem kellene bedőlni az ígérgetésnek és merni kellene változtatni, hiszen hosszú évek óta az megy, hogy a Petike/Lacika/Józsika olyan szimpatikus gyerek - szavazzuk meg; vagy: korábban is XY volt a képviselőnk, hát most is rá szavazok, csak úgy megszokásból...
Egyébként meg azért hoztam fel a témát 2 évvel a választások előtt, mert ahhoz, hogy valakiről el tudjuk dönteni, akarjuk-e polgármesterk, ahhoz már most el kellene kezdenie "mozogni", el kellene mondania egyes problémák megoldásáról az alternatív javaslatait.

kapor 2008.06.23. 16:27:02

Bárhogyan is csűrjük-csavarjuk a szót, én egyetlen embert tudok okolni, hogy idáig jutott a városunk. Az pedig nem más mint Gyárfás Ildikó Kazincbarcika országgyűlési képviselője. Egykori főnöke biztos forog a sírjában, hogy mivé tette ezt a várost. Valaki csak egyetlen érvet hozzon fel mellette, hogy mit tett a városért annak érdekében, hogy ne leépüljön, hanem fejlődjön tovább, a jól kikövezett úton. A 26-os út ? Ó! Ez talán már a nyugdíjazásáig kitart, hisz minden választási ciklusában erről beszél, amiből ez idáig nem lett semmi. Az egyéb létesítményeket, közintézményeket meg már rég prédára engedte bocsátani. Nem akarom visszasírni a régi rendszert, eszem ágában sincs, de mégis több mindent tudtak felmutatni a rendszerváltás előtti húsz évben. Igen Takács úrra gondolok, aki a szívén viselte a város sorsát. Sok mindent kiharcolt, amelynek gyümölcsét Gyárfás Ildikó nem becsülte meg, hanem olyan vezetőket ültetett a polgármesteri székbe,akik erre ügyet sem vetettek, sőt meg sem próbálták megmenteni azt ami adott volt. /Berente/stb. Az tény, hogy jobban finanszírozták a városunkat államilag. Viszont ezt a kincset nem szabad lett volna elherdálni, hisz mi nem a nulláról kezdtük. Ami pedig ebben szégyenletes, hogy azok a városok is előbbre tartanak a fejlődésben, mint akik annak idején koránt sem kaptak annyi pénzforrást mint mi, a "Vegyipar Fellegvára Kazincbarcika." Ebben a városban az a legnagyobb probléma, hogy minden székben olyan ember ül, aki nem ért a munkájához. Talán ha a cipész a kaptafánál maradna, többre mennénk. Ma az a sikk, hogy minden hozzáértő vezetőt felmentenek,elbocsátanak vagy más pozícióba, helyeznek. Mint például, most az önkormányzat műszaki vezetőjét Nagy urat. Félreértés ne essék, még nem rúgták ki, csak már nincs bent. Ő lesz az ipari centrum műszaki vezetője. Az őt követő vezető pedig természetesen miskolci lakos. Mért kell nekünk állandóan mindenért a szomszédba menni ? Mert sajnos az is igaz, hogy az önkormányzat nagy százaléka vidéki dolgozókból és pedagógusokból áll. Pedig az okos vezető általában értelmes emberekkel ülteti magát körül. Csak egy baj van, - az okos ember nem mindig jó, mert az nem csak néz, hanem lát is.

kapor 2008.06.23. 19:05:06

Bocsánat, hogy abba kellett hagynom a mondanivalómat! Az volt a kérdés, "hogy kinek a vezérletével lehetne leváltani a következő választásokon polgármesterünket és köreit."
Tehát a válasz adott. Az első dolog, hogy Gyárfás Ildikót nem kellene folyamatosan újra választani, amíg a leváltása nem történik meg, addig semmilyen változásra nem kell számítani. Mert nem az a baj, hogy ez a város szocialista város, hanem az, hogy a mindenkori vezetésnek politika mentesen a város érdekeit kellene képviselni, aki bármilyen hatalommal szemben megvédi városát.
Berentét elengedte, a kórház sorsa is az ő lelkén szárad.
Őszintén megvallva, jelen pillanatban, én sem tudom, hogy mit kezdenék az egészségüggyel. Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy a kórház nem egy-két év alatt ment tönkre, hanem ez már 10-15 éves probléma amit senki nem vett észre, vagy nem akart észrevenni ? A képviselő asszonyunk ez ügyben sem tett semmit. Pedig minden ciklust ő vezényelt végig. Sőt a jelenlegi polgármesterünkbe igazán nagy reményt fektetett, de ez sem jött be. Tehát észre kellene vennünk végre, hogy első sorban nem a polgármesterre kell koncentrálnunk, hanem a városunk országos képviselőjére, aki csak névleg a képviselőnk, de egyébként a város érdekében nem tesz és nem is tett semmit, illetve amit tett annak az eredménye láthatólag hátrányos a kazincbarcikai lakosok számára, úgy anyagilag, mint erkölcsileg. Jelenleg miért nem észrevételezi a város vezetésének a hibáit. Akkor miért is van ő, miért válasszuk újra meg újra ? Értelmetlen politikát folytat. Választáskor feltűnik aztán pedig eltűnik.
Egy polgármester hiába pártfüggetlen az bizonyos, hogy a mindenkori hatalom függvényévé válik. Igazán nem lehet pártfüggetlen, vagy ha igen akkor előbb vagy utóbb távoznia kellene valamilyen oknál fogva. Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka, akkor meg azért.
Igazán nincs is a városban olyan személy aki erre a posztra alkalmas lenne, aki meg esetleg alkalmas lenne a város vezetésére, az pedig ilyen párt politikai háttérrel nem vállalná be.

barcikablog 2008.08.06. 16:42:24

Polgármester jelöltként teljesesen jó döntés lenne Dr.Kovács F.László.Pártpolitika mentes.Európai és magyarországi viszonylatban is elismert gazdaségi vezető. Kazincbarcikának egyetlen esélye,hogy valaki azaz Kovács F. gatyába rázza gazdasági értelemben. Gondoljatok bele:az elmúlt időszakban szocialista városvezetés milyen eredményeket mondhat magáénak,akkor,amikor ráadásul szoci kormányzat mellett nem tudtak "se pénzt,se posztót" idehozni.Ja...és ráadásul az utóbbi 16-20 évben szoci volt(van)az országgyűlési képviserlő is....aki még a megyei önkormányzatnak is a vezetője volt....akkor mikor fognak pénzt hozni ide,ha nem ebben a számukra kedvező időszakban...?...mint történt pl. Debrecenben.

barcikablog 2009.03.20. 15:54:25

Jó polgármester jelöltként tartom számon: RIZNER JÓZSEF-et is.Ha valaki ,akkor ő az aki önzetlenül tevékenykedik a városért, komoly tapasztalatokkal rendelkezik az önkormányzat képviselői munkában.Ne feledjük el legutóbbi példamutató kiállásának eredményét:a kórházat nem tudták elpasszolni a polgik a H.investnek !Más kérdés,de máig nem tudom a választ:ha ez a kóház gazdasági szempontból "kellett" a H.investnek,Miskocnak,Debrecennek,akkor a mindekori tulajdonosi jogokat gyakorló jelenlegi p.mesternek(és párttársainak) miért nem ? Nekik gazdasági értelemben is üzletet jelentett,de a városnak nem?...vagy azt hiszi valaki,hogy -veszteséget szerettek volna venni?na ne....
süti beállítások módosítása