... vagy ahol fát vágnak, hull a forgács - és még sorolhatnám az elmésségeket, de sajnos most nem a viccelődés ideje van...

Anno, a kazincbarcikai iskola összevonások, bezárások során is számos visszatetszést keltő dolog történt, akkor sokan morogtak az egyeztetések hiányos volta miatt, és esetenként a döntések egyoldalúsága miatt. Akkoriban többen kifogásolták az iskolák egyesítésének "kommunista" módszereit: nem egyenrangú intézményeket vontak össze össze, egy teljesen új név alá, eredeti nevük - mint tagiskolai név - megtartásával (pl. szimpatikusabb lett volna a Felsőbarcikai Általános Iskola Árpád fejedelem téri Tagiskola, mint a Pollack "alintézménye" jellegű megnevezés). Kritizálták azt is, hogy a tagiskolák erősségeinek megtartásával, integrálásával, és a gyengeségek javításával kellett volna végrehajtani a folyamatot, nem a Pollack szokásainak a többi intézményre való ráhúzásával...

Jogosak a fenti kritikák, de kiderült, van még lejjebb is... A megyei önkormányzat oktatási intézményeket érintő ámokfutása felülmúl minden eddigit. Mire is gondolok?

Nem vitatom, hogy szükséges spórolni (bár állítólag az előző szocialista kormányok bűne a megyék gyenge finanszírozása, nem látom a 2010. tavasza óta felfelé ívelő tendenciát, pénz folyamokat...).

Ugyanakkor visszatetsző az, ahogy az egész cirkusz lezajlott:

  • Az érintettek pár héttel a döntés előtt kaptak tájékoztatást jövőjükről - a tájékoztatás jó szokás szerint egyetlen alternatívát tartalmazott (bezárás, összevonás).
  • Aztán kiderült, hogy mégsem eszik olyan forrón a kását: csak az kap igazi büntit, aki nem annyira kedves a szívünknek - a sátoraljaújhelyi szakközépiskola megfelelő színű polgármesterüknek, és országgyűlési képviselőjüknek köszönhetően mégsem kerül bezárásra (indok: majd csak jobb lesz jövőre...). A kazincbarcikai Jókai viszont nem menekülhetett. Ez a két tény így egymás mellett elgondolkodtató... (Bár csodálkozni nincs mit, az önkormányzati választások előtt a Fidesz vezérkara megmondta, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nem kedvesek a szívüknek.)

Számos kérdés felmerül az esetkapcsán:

  • Kazincbarcikán miért, Sátoraljaújhelyen miért nem?
  • Miért nem kapta meg a Jókai vezetősége a lehetőséget, hogy takarékossági intézkedéseket ajánljon fel (kollégium bezárása, stb.)?
  • Miért csak a döntés előtt pár héttel tájékoztatták az intézményeket a tervekről?
  • Miért a Surányi (és feltehetőleg később igazgatójuk) lesz az egyesített intézmény vezetője - miért nem hoztak létre egy "ernyő szervezetet", egy demokratikus, a jó hagyományokat integráló új iskola működtetésére?
  • Miért kell a fentieket egy használhatatlan, idétlen, és kimondhatatlan névvel súlyosbítani?

Ide másolom egy tagintézmény nevét, fejből sajnos nem megy:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola Tagiskolája.

A fenti dolgok főleg azért zavarnak, mert vannak még tartalékok a megyei önkormányzat költségvetésében. Csak egy példa: a Kulcs magazinról például csinálhatnának egy független közvélemény kutatást, mégis a megyei lakóinak mekkora hányada vágyik befizetett adóforintjainak terhére egy Fidesz pártlap előállítására? Persze, tudom, az az évi pár százmillió - amibe a 220.000 példányban, havonta megjelenő lap kerül -  meg se kottyan, ha  a cél nemes...

Kedves Olvasó! Soha ne gondolja: innen már nincs lejjebb...

 

 

 

Szerző: Dumabomber  2011.06.06. 09:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr252960916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása