A döntés megszületett, update a bejegyzés alján...

Egy történet arról, hogyan romlik el minden, ami elromolhat – főleg ha a politika is beleártja magát a dolgokba

Van városunkban egy patinás középiskola, az Irinyi. Az egykori híres vegyipari technikum – a vegyipar rendszerváltozáskor bekövetkezett leépülése miatt – a 90-es évek elején profilt váltani kényszerült.

Ebben az időben dr. Király Bálint – a későbbi polgármester – vezette az iskolát, aki helyesen ismerte fel a helyzetet, és elindította az iskolát az informatikai-elektronikai és a közgazdasági képzések felé. Ez a helyzet akkor hirtelen sok új pedagógus felvételét igényelte, ennek eredményeképpen az erősen középkorú tantestület jelentősen megfiatalodott. Ez a változás lendületet hozott az iskola életébe, beindult a klub, a diákélet és a város diákjai egyre inkább azon a véleményen voltak, hogy az Irinyiben a legjobb diáknak lenni.

Ez a fejlődés egészen addig tartott, amíg 94-ben dr. Király Bálintból polgármester lett. Innentől immár 15 éve tart az iskola vegetálása. Ennek legfőbb oka, hogy az egymást követő igazgatók kiválasztását folyamatosan politikai szempontok befolyásolták. Az intézmény pár évig még a város fenntartásában üzemelt, azóta a megyei önkormányzat működteti. Ugyan 95-ben volt egy történelmi pillanat, amikor a hivatalosan kiszemelt igazgató mellett lett egy fiatal, jó képességű, agilis jelölt is. Ő természetesen elbukott. Az iskola ugyanis ekkor még városi fenntartásban működött, így akkori képviselő testületünk a tantestület jelentős támogatása mellett sem tartotta megfelelőnek az ellenjelöltet.

Így aztán egymást követték a magyar szakos, gépész és vegyész igazgatók az informatikai-közgazdasági irányultságú iskola élén. És ez még a kisebbik baj volt, a nagyobb az, hogy úgy tűnik: a kiválasztás fontos szempontja, a jelöltnek ne legyen sok ideje hátra a nyugdíjig... Ennek eredményeképpen egymást követték a „ne féljetek, nem lesz semmi változás” üzenetet hordozó pályázatok, a legjobb, legalkalmasabb pedagógusok elvándorlása és a lassú leépülés...

Most a 24. órában van az Irinyi ügye:
ismét kiírták a pályázatot a posztra. A dolog érdekessége, hogy a jelenlegi igazgatónak már nincs egy teljes ciklusa a nyugdíjig, ilyenkor tehát elvileg nem feltétlenül kellene pályáztatni... Ha naiv lennék, azt gondolnám, hogy azért van mégis pályázat, mert a fenntartó megyei önkormányzat érzi, most már egy lendületesebb ember kell az iskola élére.

Sajnos a gyanúm az, nem a lendület hiánya, hanem a jelenlegi igazgató MSZP-s kötődése a valódi ok. Így tehát pályázat van. És van pályázó is, három. A régi igazgató, a tettre kész belső ember (aki 20 éve az iskolában tanít, végigjárta a szamárlétrát, és látja, merre van előre), valamint a megyeiek külső embere. Az eredmény borítékolható: a befutó a megyeiek embere lesz.

Persze addig még történik majd ez-az. Például lezajlott egy maratoni hosszúságú – vélemény nyilvánító, tehát a döntéshozókra nézve nem kötelező jellegű -  szavazás a tantestület és a technikai dolgozók részvételével. Az eredmény ismeretében (régi igazgató 75 %, tettre kész pedagógus 25%, megyeiek külső ember picit alatta...) van pár kérdés, ami felvetődik bennem:

  • 15 év semmit tevés után ennyire riasztó az, ha valaki fel akarja pörgetni az iskolát? (Ja, hogy akkor megint egy kicsit több teljesítmény lesz az elvárt...)
  • Miért számít még mindig szitokszónak a menedzselés, a pályázás, a marketing a pedagógusok körében?
  • Vajon miért gondolja úgy az egyik jelenlegi igazgató-helyettes, hogy az méltó a pedagógus névre, aki megtartja az óráit, hazamegy, siránkozik kicsit, hogy milyen kevés a fizetés, és másnap kezdi elölről ez egészet? („A pedagógus napi 24 órában legyen pedagógus” - ezt a megjegyzést arra a belső ellenjelöltre tette az illető, aki jelenleg szabadidejében vállalkozik, hogy az életét egy rosszul sikerült első házasság után a nulláról újrakezdve a 3 gyerekét megfelelő anyagi körülmények között nevelhesse...)
  • Vajon miért gondolja úgy számos pedagógus, hogy a pedagógiai teljesítmény nem mérhető, és kikéri magának, ha valaki ezt megkísérli... a munkájuk ellenőrzéséről nem is beszélve...


Szóval félnek az Irinyiben a változástól, pedig egyik jelölt sem helyezett kilátásba nagyarányú létszám leépítést, minőségi cseréket (pedig azért volna rá itt-ott ok), de csak jobb  langyos víz...

Ennek ellenére megerősíteném előbbi állításom: változás márpedig lesz. A jelenlegi igazgatót nem valószínű, hogy újra kinevezik. Szóval már csak az a kérdés: a belső ember, vagy a külső ember?

A tantestület tisztánlátását akadályozza az elmúlt 15 év, így ne csodálkozzunk azon, hogy a változatlanságra szavaznának. Az viszont elszomorító, hogy itt is megjelenik sokak esetében a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” szemlélet. Ugyanis a belső jelölt nem egy smúzoló jópofi, akinek egyetlen célja az összdolgozói szimpátia kivívása, így bizony számos kollégája fejében megfordulhatott a gondolat: inkább a külső ember, mint a belső – csak azért, hogy ne ő legyen a befutó.

Pedig azt azért nem árt tudni, hogy egy ekkora méretű szakképző intézmény színvonalas vezetése nem egyszerű feladat. Nagyon részletesen át kell látni az oktatott szakmákat, a belső és külső  folyamatokat, ismerni kell a belső erőviszonyokat. Ez egy nagyon összetett, érzékeny rendszer, minden változtatást csak a várható hatások pontos ismeretében lehet véghez vinni. Kívülről beülni ebbe a székbe nagyon kockázatos... Arról nem is beszélve, hogy ez egy teljes embert igénylő munka. Ha valaki használni akar az iskolának, akkor abba nem fér bele 5 különböző társadalmi-politikai megbízatás, teljes erejével az iskola szekerét kell húznia...

Várjuk a fejleményeket, és csak reménykedünk: a döntéshozók lesznek olyan bölcsek, hogy az iskola érdekét nézik – a saját politikai érdekeik, és akár az iskola dolgozóinak kényelmesebb része ellenében is...
 

Update: A döntés megszületett, az eredmény az, amit borítékoltam... A legszomorúbb, hogy a hírek szerint 3/4 órás vita volt az ügyben, mégpedig a régi igazgató és a külső ember hívei között. A 3. jelölt lényegében szóba sem került.

Miért érzem úgy, hogy az iskola érdeke nem nagyon volt a döntés szempontjai között?

Hogy ne legyen kétségünk a döntés politikai természetével kapcsolatban, 5 perces keresés után:

http://mkdsz.hu/content/view/6986/78/ (lásd. az előadók névsorát)

http://www.ozdolvaso.hu/hateko.pdf (az Irinyi új igazgatója a szendrőládi iskola igazgatója volt)

http://teszt.minap.hu/news.php?extend.3745.7 (itt pedig egy igazi sportrendezvény, igencsak ismerős fővédnökökkel...)

(A kevésbé tájékozottak kedvéért háttér információ:

Budai Erzsébet, az előterjesztő Oktatási és Sport bizottság elnöke, aki a fentiekből láthatóan közeli kapcsolatokat ápol a kinevezett igazgatónővel...)

Szerző: Dumabomber  2010.05.12. 10:51 3 komment

Címkék: önkormányzat igazgató kazincbarcika irinyi helyi politika megyei önkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr601994563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZita 2010.06.10. 15:21:34

Hát érdekes egy cikk, érződik belőle a "pártatlanság"!
Voltam anno Irinyis diák, és a meglátásom a cikkhez, hogy szerintem az új seprő jól söpör. A belső embert nem olyannak ismerem, aki meg tudná regulázni az iskolát (sajnos) - nem igazgatónak való... Letűnt korok emlékein nem érdemes elmerengeni. Nagyon sok jó szakembert ismertem akik elmentek az Irinyiből, mert nem nagy a megtartó ereje az iskolának jelenleg. Talán ezen kellene elgondolkodni, és inkább egy összetartó pedagógus közösséget létrehozni, ahol örömmel dolgoznak együtt a tanárok és a diákok függetlenül az igazgató vagy a megye személyétől. Egy iskolát nem az igazgató tesz azzá, ami, fontos szerepe van mint döntéshozónak, képviselőnek, de a tantestülettel közösen tud csak egy ismét nyerő iskolát létrehozni bárki is. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy újra lehetne e gyújtani az Irinyi régi tüzét, vagy új farakást kell rakni.

Dumabomber 2010.06.18. 10:44:12

@SZita: Kedves SZita!
Ha politika lenne a téma, akkor érteném a "pártatlanság"-ra utalásodat. De vannak az életben olyan dolgok, amikor választani kell, ilyen egy iskola igazgató választása is.
Mivel módomban volt a pályázatokat olvasni, én inkább ezek alapján próbáltam véleményt formálni. Mivel te valószínűleg nem férhettél hozzá a pályázatokhoz, ezért a véleményed főleg a személyeknek szól.
Ugyanakkor felhívnám a figyelmedet egy manapság nagyon gyakran előforduló - és szerintem a dolgokat rossz irányba vivő - tendenciára, amelyet a hozzászólásodból is kiérzek:
- az emberek gyakran alkotnak véleményt személyes ellenszenvük alapján. A te véleményed sem valamelyik másik jelölt objektív alkalmasságát helyezi előtérbe, hanem a másik jelölt - személyes antipátiádból származó - vélelmezett alkalmatlanságát...
A hozzászólásodnak ezzel a részével abszolút egyetértek:"Nagyon sok jó szakembert ismertem akik elmentek az Irinyiből, mert nem nagy a megtartó ereje az iskolának jelenleg. Talán ezen kellene elgondolkodni, és inkább egy összetartó pedagógus közösséget létrehozni, ahol örömmel dolgoznak együtt a tanárok és a diákok függetlenül az igazgató vagy a megye személyétől. Egy iskolát nem az igazgató tesz azzá, ami, fontos szerepe van mint döntéshozónak, képviselőnek, de a tantestülettel közösen tud csak egy ismét nyerő iskolát létrehozni bárki is."

A belső jelölt pályázatának pont ezek a problémák vannak a fókuszában...

SZita 2010.06.19. 14:01:54

Kedves Dumabomber!
"Pártolni" vagy "támogatni", valakinek a "pártjára" vagy "oldalára" állni kifejezést használjuk a mindennapi nyelvben, és nem csak a politikában, lehet emberek pártjára is állni.
Valóban nem a pályázatok alapján gondolkodom, hiszen nem férhetek hozzájuk, de nincs is ellenszenv bennem a belső jelölttel kapcsolatban. Viszont, amióta ott dolgozik is hallatnia kellett volna a hangját az iskola megreformálásával kapcsolatban, és nem beletörődni a helyzetbe. Úgy gondolom, hogy egy nagy átalakítás ráférne az iskolára, és szerintem ezt egy olyan embernek kell megoldania aki még új látásmódot birtokol, és akiben nincs belső ellentét a jelenleg ott dolgozókkal szemben (márpedig ez érződik a cikkből), hiszen velük kell dolgoznia, az egész személyzetet mégsem cserélheti le.
Ezzel szerettem volna még kiegészíteni.
Remélem olyan döntés születik, mely méltó helyére emeli ismét az Irinyit.
süti beállítások módosítása