Előző bejegyzésem "jutalmául" megkaptam egyik olvasónktól, hogy szűk látókörű jobbos pali vagyok, aki csak osztja az észt. Meg kell mondjam, nem erről van szó. Már csak azért sem, mert amióta közvetlenül választjuk a polgármestert, mindig az MSZP-s jelöltre szavaztam - ebből az utolsó kettőt már megbántam... Szóval a kritikám elsősorban a mindenkori hatalmat illeti, persze ha az ellenzék rászolgál, ők is megkapják a kritikát. A demokrata alapállása az, hogy pártoktól függetlenül kritizálja azt, ami nem demokratikus, nem a város érdekét szolgálja.

Ennyit bevezetőül, mivel a mai téma szerintem érdekesebb, mint ez a jobbos/balos vita. Az jutott eszembe, hogy a negyedik ciklus óta töretlen MSZP-s "lendület" a polgármesteri poszton talán nem kizárólag a helyi MSZP érdeme, hanem az ellenzéké is.

Mire is gondolok? Konkrétan arra, hogy egyetlen helyhatósági választás esetében sem volt képes a helyi ellenzék olyan jelöltet állítani, akinek reális esélye van a nyerésre. Az erre a célra "kitalált" jelöltek esetében más-más hibák voltak. Például  2002-ben Barna Imrének (aki egyébként rendes ember és kiváló pedagógus) azért nem volt valós esélye a győzelemre, mert egyrészt a "semmiből" próbálták előhúzni, másrészt pedig nem volt egy súlycsoportban Király Bálinttal. A 2006-os választások alkalmával Minár Gyula még szerencsétlenebb választás volt, aki közelebbről ismeri, tudja miért... Csak úgy teoretikusan: kíváncsi lennék már arra, hogy egyszer ne az MSZP vezesse a várost (persze legjobban valamiféle pártfüggetlen szakértői alakulatnak örülnék...)

De a lényeg most jön: azt hallani, hogy a helyi jobboldal Kovács F. László ex BC Rt. vezér "felépítésén" dolgozik. Ez a törekvés eléggé elszomorít, ugyanis szerintem nem fog tudni nyerni. Miért? Úgy hallani, hogy az átlag BC Rt-s dolgozó (akiből elég sok van a szavazók között) finoman szólva sem rajong(ott) érte és vezetési módszereiért.

Számos történet kering autokrata módszereiről, az ötletszerűen kirúgott emberekről. Egy polgármesternél alapkövetelmény, hogy ne csak szavaiban, hanem tetteiben, stílusában is demokrata legyen. Persze azt is sokan és sokáig fel fogják még emlegetni neki, hogy a város és a Borsodchem közötti elhidegülésnek Király Bálint mellett ő volt a másik főszereplője.

Szóval jó lenne már egy igazán nagy formátumú és esélyes jelöltet előkaparni valakinek valahonnan. És minél hamarabb, mert pár hónap alatt nem lehet egy ilyen feladatra senkit felkészíteni...
Szerző: Dumabomber  2008.01.31. 20:12 1 komment

Címkék: önkormányzat polgármester kazincbarcika helyi politika önkormányzati választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr20320058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmyhoffa 2008.02.06. 14:07:51

Nem azt írtam, hogy jobbos, hanem hogy nem eléggé nyitott.
De lehet bizonyítani :-D

Kovács F.? Nos, akkor még egy ciklusa biztosan van Szitkának.
süti beállítások módosítása