Kedves Olvasó!

Bizonyára ismeri a mesét, amelyikben a király megoldhatatlan feladat elé akarja állítani az okos lányt: hozzon is ajándékot meg nem is. Az okos lány természetesen megoldja a problémát: egy szitával letakart galambot visz a királynak. A szitát az átadás pillanatában leveszi a madárról, ami ekkor hirtelen elrepül...

Hogy miért idéztem ezt a mesét? Mert korábbi posztjaimban hangot adtam annak, hogy nem túl demokratikus gyakorlat a választók hozzáférését nehezíteni az önkormányzati határozatokhoz. Nos ezt "ügyesen" megoldották. Valóban ütemesebben kerülnek fel a határozatok, ugyanakkor a zárt ülésen hozott határozatok nem tekinthetők meg (önmagában a zárt ülés indokolatlan használatát is antidemokratikusnak tartom, de a határozatok nyilvánosság előli elzárását pláne...).

Persze ez érthető lenne, ha államtitkok vagy egyéb hasolóan titkos dolgok hangzanának el, de ha végignézzük az utóbbi idők listáját, akkor erről szó sincs. Csak példaként néhány:
Ehhez megint nem sok kommentár kell. Olyan fontos és kényes ügyekről van mindegyikben szó, amit vagy a nyilvánosság teljeskörű kizárásával bonyolítanak le, vagy (még a legkorrektebb eljárás esetén is) óhatatlanul a gyanú árnyéka vetül rájuk...

Basszus, mi ebben olyan bonyolult? Lehet hogy politikusaink nem értik a közélet tisztaságának alapelveit? Akkor párat leírok (naív vagyok, ugye?):

- havert nem nevezünk ki zárt ajtók mögött semmiféle önkormányzati intézmény vezetőjének;
- ha a város vagyonát adjuk el, átláthatóvá tesszük az eljárást a TULAJDONOSOK (értsd: a város lakói) részére;
- ha tanulmányokat íratunk, azt nyilvánosan tesszük, nehogy azt mondják a rosszindulatú blogolók: biztos a haverokkal íratjuk...;

És végül: abból soha nem szokott baj lenni, ha egy-egy döntés előtt megkérdezünk néhány, a témakörben jártas szakembert... És itt ne az önjelölt szakértőkre gondoljunk (lásd például a testület kitűnő jogászait - akikből van vagy 5-6 - és a testület rendelet alkotási színvonalát...)
Szerző: Dumabomber  2008.02.23. 07:36 Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat polgármester kazincbarcika politikai kinevezés tisztogatás szitka péter zárt ülés

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr85351033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása