Elnézést a lopott címért, de ezzel szerettem volna jelezni, hogy ez a bejegyzés egyrészt folytatása a blogomban található "Segítsünk weblapot építeni!" című bejegyzésnek, másrészt pedig reakció az azonos című (a Kazincbarcikai Mozaikban megjelent) újságcikkre.

Hogy miért is vettem újra elő a témát? Azért, mert az előbb már emlegetett újságcikk - egyhén szólva - hazabeszél. Mire is gondolok?

Korábbi bejegyzésemből egy rövid idézet:

"Hiányolom:
- a hivatali ügyintézéshez szükséges dokumentumok letölthető változatait;
- a polgármesteri hivatal szervezeti felépítését a nevesített dolgozókkal együtt, illetve e-mailes elérhetőségeiket;
- a VTV pár éve készített egy filmet a városról, jó lenne nézhetővé tenni az oldalon...;
- az idegenforgalommal, látnivalókkal kapcsolatos tartalmakat jó lenne angolul és németül is elérhetővé tenni...;"

A legfőbb hiányérzetem, hogy semmilyen formában nem érhető tetten továbbra sem a törekvés a kétirányú kommunikációra, amitől a városlakók úgy érezhetnék, számít a véleményük. Erre a felvetésre egyébként Szvoboda László (bocs, hogy már megint őt kell csesztetnem, de hát állítólag ő a fő-fő kommunikátor a városban...) az újságcikkben az alábbiakat mondja:

"A városi weblapon egyelőre nem tervezzük fórum indítását. Ennek legfőbb oka az, hogy az egyébként hasznos véleménynyilvánító oldalak többségét tönkreteszik azok a fórumozók, akik az anonimitás mögé bújva trágár és obszcén jelzők kíséretében adnak hangot a véleményüknek."

Jó kifogás. És a legfőbb okon kívül még milyen egyéb okok miatt nem lesz fórum? Egyébként meg egy főkommunikátornak tudnia kell, hogy van egy csomó egyéb technika a fórumon kívül. Pl. fontos kérdésekben lehetne szavazásokat kezdeményezni, stb.

De azért ettől vannak még nagyobb szívfájdalmaim is: az interneten ingyen lehet még nagyobb mennyiségű információt is közzétenni, ezért nem értem, miért van: egy csomó címre rákattintva nem érdemi információkat kapok, csak azt a tényt, hogy "van ilyen információ, gyere be a hivatalba és nézd meg!" Pl. a "Helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosító rendelettervezete" címre kattinva az alábbi információkhoz juthatunk hozzá: "

"Helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosító rendelettervezete

Tisztelt Lakosok !

A mai napon a polgármesteri hivatalban 30 napra közzétételre került a Kazincbarcika Város Önkormányzata 44/2005 (XII. 29.) számú ökt. rendeletével megállapított helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosító rendelet-tervezete, a mellékletekkel együtt.

Felhívom a figyelmüket, hogy a közzétételnek megfelelõen az írásos és rajzi dokumentációk a Polgármesteri Hivatal Mûszaki Osztály I. emeleti 108. és 109. számú irodájában megtekinthetõek, ahol észrevételeiket is megtehetik.

Kazincbarcika, 2008. március 27.

Szitka Péter
polgármester"

Lefordítva: reméljük, senki se lesz olyan buzgó, hogy még be is jön a hivatalba minket zaklatni azzal, hogy közügyekben tájékozódni szeretne... (szembe azzal az esettel, amikor az interneten keresztül kényelmesen meg lehetne nézni, netán észrevételt fűzni hozzá...)

Más: azért az interneten böngészve találtam ám olyan várost (Baja), ahol a testületi ülések teljes jegyzőkönyvét felteszik a honlapra...

Aztán: a zárt ülés intézményével kapcsolatban már néhányszor kifejtettem az álláspontom. Az pedig, hogy a zárt ülésen hozott határozatokra kattintva ezt kapom, egyenesen dühítő:

"Zárt ülésen hozott határozat!

Warning: file(http://www.onkportal.hu/data/hatarozatok/2008/2008-70-1_kazincbarcika.dat): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/___home/httpd/html/hu/onkormanyzat_jogszabalyok_hatarozatok_2.php50
1. Felelõs:
Határidõ:"

A helyzet a következő:
ugyancsak egy városi honlapon már láttam a jegyző által készített és a hatályos jogszabályokon alapuló szabályzatot, ami a közérdekű adatok fogalmát konkretizálta egy települési önkormányzat esetére. Ennek alapján erős a gyanúm, hogy a zárt ülések ténye egyes ügyekben (és az ott hozott határozatok közzé nem tétele) sokszor nem állná ki a próbát semmilyen jogi fórum előtt.

De vissza a weblapra: azóta sem futotta még az energiákból, hogy Egressy Bénin és Lipcsei Péteren kívül a város további híres szülötteit is felkutassák, netán egy fénykép és egy életrajz is felkerüljön róluk (ez az idegenek előtt pl. hitelesíti a várost, szóval városmarketing szempontból is jó lenne...)

További észrevétel: ha már úgyis bekebelezi a nagy városi média divízió a Mozaik újságot is, célszerű lenne a KVTV-vel együtt integrálni a két szervezetet a honlapba és az általuk "gyártott" hírekkel, információkkal feldúsítani a lapot (ha netán még egy archívum is összeállna...)
Szerző: Dumabomber  2008.04.13. 12:07 2 komment

Címkék: internet önkormányzat mozaik weblap lászló kazincbarcika szvoboda kazincbarcikai

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr50423526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dumabomber 2008.04.19. 08:19:17

Szép csendben elkommentezgetek itt magamnak :)

A fenti bejegyzésemet korrigálnom kell, mert megjelent az önkormányzat weboldalán az első interaktív elem egy kérdőív formájában és azt próbálja kutatni, hogy merre fejlődjön a város.

Nézzük részletesebben!

Jó:
- a szándék;
- a technikai kivitelezés;

Rossz:
- a gyakorlott internetező is alig talál rá, el van dugva az oldalon (ezt jobb helyeken úgy csinálják, hogy egy ütős címmel együtt az oldal legfrekventáltabb helyére teszik - persze csak ha tényleg kíváncsiak a válaszadók véleményére...)
- a kérdőív készítés is egy szakma, amit sajnos ennek a kérdőívnek a készítői valószínűleg nem tudtak (túl tág, általános kérdések, amik az átlagos barcikaiaknak nem sokat mondanak). A tapasztalat az, hogy az emberek konkrét, jól megfogalmazott kérdésekre tudnak konkrét, jó válaszokat adni...

De a lényeg: csak így tovább! Szeretném tapasztalni, hogy konkrétabb ügyekben is megkérdezik - akár a döntések előtt a lakosságot. ..

Szvoboda L. 2008.04.23. 12:38:32

Szia!

Örülök, hogy ismét találkozunk.
Menjünk sorjában: a segítő kritikákat köszönöm és folyamatosan javítjuk az oldalt, nem csak ezen blog, de más javaslatok alapján is.
Mint gyakorlott internetező, te is jól tudod, hogy weboldal, portál, sose nincsen készen, mindig fejlődi, változik.
Igyekszünk bővíteni az anyagok körét, de ha van konkrét javaslatod, akkor azt is szívesen veszem.

Nem veszem csesztetésnek, hogy megszólítasz, semmi gond nincsen ezzel, a gúnyoskodást már megszoktam, nem veszem fel, igyekszem a jószándékot látni. (és a gúnyoskodás okát is értem: ez teszi nyilvánvalóvá az olvasó számára függetlenséget, ettől lesz a blogoló, so-called bevállalós, vagy odamondós-vagány. értem én. :) )

Minden egyes tételre nem válaszolnék külön, de kettőre igen.

Fórumok: a véleményemet fenntartom, továbbra sem gondolom, hogy a város honlapjának az lenne a feladata, hogy vitafórumot üzemeltessen. Részint erre ott van egy rahedli privát szolgáltató, részint ha olvasod ezeket a fórumokat, ahogy én is, látod, hogy a viták minősége sajnos méltalanná teszi őket (a fórumokat) arra, hogy a város honlapján adjunk ennek helyt. Ráadásul egy fórumhoz moderátor kell, akinek folyamatosan kell figyelnie, hogy mi történik, mit töltöttek fel, miről írnak, ugyanis a fórum üzemeltetőjének van felelőssége a fórumban elhangzó dolgok miatt is. A polg.hivatalnak sajnos nem telik moderátorra. (ha telne sem támogatnám, hogy legyen, de már megindokoltam, miért nem)

Örülök, hogy tetszik az IVS kérdőív, remélem te is kitöltötted és hozzájárultál a stratégia kialakításához.

Ehhez némi magyarázat: az önko nagy elánnal dolgozik városfejlesztési projekteken, amiben komoly segítségére van a COWI-Magyarország-KRF konzorcium, akik projektfejlesztő cégek és akik közbeszerzésen nyerték el a feladatot Kazincbarcikán. A munka egyik eleme, az Integrált Városfejlesztési Stratégián, az előakcióterületi tervek elkészítésén és a projektek kidolgozásán túl az ún. társadalmi párbeszéd (de egy hülye fogalom ez), hogy megkérdezzük az emberek véleményét arról, hogy bizonyos kérdésekben, problémák megoldásában mi az álláspontjuk. (Ha bővebben érdekel, nézzél utána az www.nfu.hu-n, hogy mit is jelent egy ilyen cucc.)

Ez az emberek megkérdezésnek már a második fordulója volt, egyébként, az első az tavaly ősszel zajlott omnibuszos kérdőív formájában és az alapján kezdődött a munka, de erről már szó volt testületi ülésen, utána tudsz nézni.

A kérdések a kívülálló számára valóban elég általánosnak tűnnek, a szakemberek számára beszédesek és pontosan kijelölik a fejlesztések lehetséges irányait, ráadásul így látják a projektben dolgozó szakemberek biztosítottnak azt, hogy valóban a problémák megoldása iránt való igényből születnek a válaszok, nem pedig ízlésbeliek. És, kérlek, ne becsüld le az embereket, nagyon is tudnak konkrét, pontos választ adni, általánosnak tűnő kérdésekre is.

Ha egyéb kérdésed, észrevételed van, várom szeretettel.

Üdv.:

SzL
süti beállítások módosítása