Tegnap a városi oktatási intézmények átszervezését veséztem ki. Most jön a kedvencem: a város által fenntartott intézmények, cégek (Mozi, Művelődési Központ, Sportközpont, Városi Tv, stb.).

Kemény dió ebben objektívnek maradni, ha nem sikerülne, akkor annak megint csak az információ  hiány az oka, ugyanis a városvezetés ebben a kérdésben sem nagyon kommunikált a városlakókkal (meg hát a tényekhez hozzájutni sem egyszerű, mert pl. a december 21-i testületi ülés határozatai a mai napig nem olvashatók a város honlapján - a legfrissebb anyagok az október 27-i ülés határozatai!!!).

Amit látunk:
bezár a városi kiállítóterem, a gyermekek háza, a gyermekkönyvtár. A hivatalos verzió persze az, hogy a gyermekkönyvtár és a gyermekek háza tovább működik az Alsóvárosi Általános Iskola épületében. Ezzel csak annyi a baj, hogy ezzel az erővel kitehették volna az ÉRV II. telepre is, az sincs sokkal messzebb. A gyerekek szerintem így is eléggé leszoktak már az olvasásról, ezzel az áthelyezéssel borítékolható, hogy nullára csökken az intézmény látogatottsága. A mozi — ha objektív akarok lenni — más történet: a mai DVD-s, multiplexes világban, ahol még Miskolc sem bírt el kettőt a többtermes moziból, nem biztos, hogy a tömegkultúrát (mert valljuk be, a mozik nagyobbrészt ilyen filmeket játszanak) az adófizetők pénzéből támogatni kell. Ez talán a legérthetőbb döntés.

További intézkedések:
a műjégpálya kishíján ki sem nyitott az idén (örülök, hogy aztán mégis); a Sportközpontot (ami a műjégpályát, az uszodát, a sportpályát és a tornacsarnokot üzemelteti) és az Egressy Művelődési Központot összevonják. Kíváncsian várom, hogyan sikerül az almát a körtével egyesíteni... Különösen úgy, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények közül ezek szakmai munkáját a magam részéről nagyra is értékelem. Azt is kíváncsian várom, hogy a két jelenlegi intézményvezető sorsa hogyan alakul (Darai Imre és Sajó Attila, akik hosszú évek óta bizonyítják rátermettségüket - csak hát a fiatal városvezetők bizalmatlanok velük, mert Király Bálint emberének tartják őket; ugye milyen ismerős szólamok?), és az új összevont intézmény élére kit találnak majd ki? Remélem rám cáfolnak az illetékesek: kompetens, szakmailag képzett és rátermett embert neveznek ki és nem a politikai elkötelezettség fog dönteni. Azért mindig ott motoszkál a kisördög az ember fejében, mert olyan érzésem van, mintha nem nézelődnének nyitott szemmel egy-egy ilyen kinevezés során, pedig nagyon sok rátermett és értékes embert ismerek, aki csak azért nincs reflektorfényben, mert nem híve a rossz értelemben vett önmenedzselésnek. Inkább csendben teszi a dolgát...

Amit még inkább érdeklődve figyelek: hogyan lesz egy cég a városüzemeltetést végző Arborétum Kft-ből, az ingatlangazdálkodó Timpanon Kft-ből és például a Városi Televízióból? Ez az én szememben leginkább a kézivezérlés könyebbé tételét szolgálja (amit például a városi televízió műsoraiban jelenleg is folyamatosan érzékelnek a nézők - erről egyszer majd bővebben...)

Szóval kérdőjelek mindenütt. És valahogy a hatalom nem nagyon igyekszik ezekben a kérdésekben eszmecserét folytatni választóikkal. Az egyirányú kommunikáció még csak-csak feltűnik — szórólapok vagy az ingyenes(nek tűnő, de azért csak a mi adóforintjainkból működő) helyi magazin formájában, de valahogy az az érzésem, hogy nem nagyon kíváncsiak helyi politikusaink mások véleményére. Pedig színvonalas várospolitikát csak úgy lehet csinálni, ha minél több vélemény, ötlet, érv alapján születnek meg a döntések.

Hú de belemelegedtem, pedig a négyoldalas "kiadványnak" még csak a második oldalán tartok... Ezen az oldalon még két pont szerepel, ezeken inkább csak mosolygok, hiszen nyilvánvalóan sikerpropaganda célokat szolgálnak.

A "Közszolgáltatások" fejezetben rendkívüli sikerként jelenik meg, hogy csökkent a távhőszolgáltatás díja (aztán egy "önkritikus" mondat, mely szerint "...a díjak csökkentésére elsősorban a gáz világpiaci árának csökkenése és az önkormányzat felelős gazdálkodása miatt kerülhet sor." A legjobb poén, hogy ezután még két számot is kapunk (alma/körte összevethetőséggel...) az alapdíj 14,75 %-kal a hődíj pedig 1,66 %-kal csökkent. Azt azért minden távfűtéses lakás tulajdonosa tudja, hogy az alapdíj elenyésző része a fűtésszámlának... Összehasonlításul: édesanyám nem egész 40 m2-es lakásának éves fűtési díja majdnem annyi, mint az én 3,5-szer nagyobb lakásom gázdíja...

Aztán jön a vízdíj. Hogy az se emelkedik. Még szép: a víz+szennyvíz díja így is több, mint 600 Ft köbméterenként. Szerintem az országos csúcsot tartjuk.

És végül kap egy bekezdést a kultúra is: "Kazincbarcika megyeszerte híres kulturális élettel rendelkezik..." Ez tényleg így van. De így lesz a tervezett összevonások után is?

Szomszédok (no nem a kimúlt szappanopera): hát ez a legröhejesebb. Berentét már említettem korábban, de az egyenesen arcátlanság, hogy oda dobunk évi több százmilliós iparűzési adót peren kívül, Berente meg odalöki a volt szénosztályozó területét, hogy öcsi, hozzatok befektetőt és akkor az onnan befolyó adó fele a tietek... Azon meg már mosolyogni sincs kedvem, hogy még ezt a pénzt is megcimkézték a berenteiek a megállapodásban (csak oktatási, kulturális, sport célokra lehet felhasználni...). Szóval ezt az egyezséget ünnepelni röhejes!

A másik szomszéd - Borsodchem Rt. Hát ez is egy külön történet. Anno, ahogy ezt kívülről látni lehetett, a két nyakas vezér (Király Bálint egykori polgármester és Kovács F. László a BC Rt. nagyhatalmú egykori ura) egyike sem akart engedni a másiknak, így a gyár gyakorlatilag kivonult a város életéből (pedig nem messze innen, Tiszaújvárosban szép példa van rá, hogyan lehet mindkét fél megelégedésére együttműködni). Nos azóta új polgármesterünk szavai szerint "a BorsodChem új vezetésével megerősítettük a BC és a város közti viszonyt". Lehet, hogy csak a pesszimizmus beszél belőlem, de ennek ellentmondani látszik az, hogy a cégen belülről az hallatszik: a tulajdonosokat a profit érdekli, a város nem. Persze dolgozik lelkesen a BC Rt-s PR csapat, hogy ez kifelé ne így nézzen ki. De azért úgy vannak vele: kell a jóviszony a várossal, csak ne kerüljön sokba... Szóval polgármester úr: azért nem kell mindent elhinni.
Szerző: Dumabomber  2007.12.31. 13:22 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr5280025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swordfish 2008.01.02. 16:56:15

Ez a Berentés dolog nem teljesen stimmel. A szénosztályzó területe sose volt berentéé. Az egész kóceráj anno a BVK kezében volt, egészen pontosan a 26-os út másik oldalán jelentős terület nyilván a szennyvíztisztítóval együtt. Az a poén, hogy erről a barcikai önkormányzatnak fingja nem volt.
Mindjárt érthetőbb, hogy miért akart annyira A BC polikarbonát üzemet építeni a szénosztályzó közelében, nagyon régen le volt ez már zsírozva, mint sok más dolog...

zsuzsi 2008.01.03. 07:18:48

Nem létező eredmánnyel kampányolnak a városvezetői. Adófizetők pénzét milyen alapon költik, olyan kiadványra amiben végig csusztatnak. Pl: A panel felújítás Király Bálint nevéhez fűződik stb...

diszko 2008.03.05. 10:53:57

Zsuzsi!
Király Bálint nevéhez, a pangás időszaka füződik.
süti beállítások módosítása