Kedves Olvasók!

Két témaidegen dologgal kezdem: képzeljék, újra olvashatók a www.kazincbarcika.hu oldalon a Városi Kórház átvilágításáról szóló jelentések! Ezek szerint mégis érdemes volt szót emelni az ügyben... Remélem, hogy más dolgokban is hasonlóan el fog hallatszani a kutyaugatás az  égig. Tehát: van értelme blogolni és hozzászólni is, tegyék meg minél többen! És a határozatok közzététele is 2007. november 30-nál tart már!

Más: köszönet a ww.kazincbarcika.net oldalnak az idemutató linkért!

Most pedig Városi Kórház... Mielőtt valaki azt hinné, hogy nálam van a bölcsek köve, el kell keserítsem: nincs. Éppen ezért ebben a témában (sem) fogom megmondani a frankót, inkább szeretnék feltenni számos olyan kérdést és megosztani néhány szubjektív benyomást, melyek kapcsán talán mindenki egy kicsit tisztábban láthatna ebben a nem túl egyszerű kérdésben... Rögtön az elején leszögezem: tudom és elismerem, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórházban (és általában az egészségügyben) dolgozók nagyobb része az áldatlan állapotok, szervezetlenség és alacsony fizetések ellenére is teszi a dolgát, de sajnos van egy olyan kisebbség, akinek a hozzáállása, megnyilvánulásai rendre lejáratják a betegek előtt a tisztességes, elhivatott többséget is...

Szóval a kiinduló helyzet: adott egy kisváros és annak finoman szólva is maga után némi kívánnivalót hagyó működése. Konkrétan: évente több százmillióba kerül Kazincbarcika városának az intézmény működtetése (ez csak a szinten tartáshoz elegendő, ebből fejleszteni nem nagyon lehet, azt ezen felül kellene érteni...). Az persze csak tovább színesíti a képet, hogy a betegek nem csak kazincbarcikaiak (az ellátási körzethez — ha jól emlékszem, régebben olvastam valahol — kb. 105 ezer ember tartozik...), de tudtommal egyetlen érintett település sem nagyon jelentkezik, hogy beszállna némi apróval a működtetésbe... Így gondolom, természetes, hogy az önkormányzat jelenlegi anyagi lehetőségei mellett (emlékeznek, Berente el, iparűzési adó évi mínusz 600-700 MFt...?) azon töri a fejét, hogyan kellene ettől a tehertől megszabadulni? Eddig semmi probléma. Az általuk felvázolt lehetőségeken kívül én sem tudok más megoldást. Persze azt se tudom, hogy épp az üzemeltetésbe adás a jó megoldás...

Ugyanakkor aggódva figyelem azt a minden változásnak való ellenállást, amelynek jegyében a kórház vezetése demonstrációt szervezett (politikai szándékoktól és felhangoktól sem mentesen, hiszen pl. Éger István kamarai elnököt a legkevésbé sem lehet kormányszimpatizánsnak nevezni...).

(Persze a demonstráció városháza előtti eseményeit polgármesterünk egy profi kommunikációs tanácsadó társaságában megnézhetné, biztosan elszörnyedne. Mire gondolok? Kedves Péter! A tea visszautasítását követően teljesen kizökkentél az elképzelt szerepedből és egy riadt kisfiú benyomását keltetted a nézőkben, aki csak hebeg-habog a petíció átvétele közben. Sajnos erre csak egy gyógyszer van: gyakorolni, felkészülni. Ezt teszik még a tőled sokkal profibb kommunikátorok is.)

Kérdések: A kórház vezetése egyértelműen az üzemeltetésbe adás ellen van. Milyen más hosszútávú megoldást javasolnak? Gondoltak-e arra, hogy a jövőben lesz olyan időszak, amikor a város vezetése és a kormány nem ugyanannak a politkikai oldalnak a képviselője (akkor ugyanis nem lesz elég elmenni Ágnes asszonyhoz, hogy lökjön már ide rongyos pár százmilliót)? Milyen garanciákat látnak arra, hogy a jövőben gazdaságosabban fogják tudni üzemeltetni az intézményt (ha az utóbbi 5-6 évben ez egyre kevésbé sikerült)? Mivel magyarázzák azt, hogy az intézményben megforduló betegek tele vannak panasszal (különösen a szakrendeléseket illetően): tömeg van, reggel 1/2 7-kor oda kell állni sorszámért, hogy aznap bejuthasson az ember szakrendelésre, az intézmény tele van "Húzd meg magad, te itt csak egy beteg vagy" típusú feliratokkal (egyszer ilyen szemmel érdemes lenne körbejárnia az intézményt igazgatónőnek - mind az üzenetek tartalmát, mind az "igényes kivitelt" megvizsgálni...)? Miért van az, hogy a legutolsó háziorvosi rendelőbe is be lehet jelentkezni időpontra, a szakrendelés pedig még 2008-ban is egésznapos program (kivéve ha van ismerős...). Ki és milyen mértékben felelőse a szakértői jelentésben hosszú oldalakon keresztül felsorolt — a felújítás során elkövetett — hibáknak? Lett-e ezeknek valamilyen konzekvenciája?

Ezek csak a legalapvetőbb kérdések, és még hosszan lehetne folytatni a sort... Biztosan tisztábban látnánk és jobban mögé látnánk a kórházvezetés és a városvezetés szándékainak is, ha valaki egyszer végre tényszerűen válaszolna a fenti kérdésekre.
Szerző: Dumabomber  2008.01.19. 08:14 Szólj hozzá!

Címkék: kórház népszavazás kazincbarcika helyi politika hospinvest szitka péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kazincbarcika.blog.hu/api/trackback/id/tr75302976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása